piątek, 12 listopada 2010

Rewolucja na talerzu - ciasta

Pewnie wiele z Was ogląda lub choć raz widziało ten program. Ma on zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników. Ja osobiście go lubię, gdyż jest dla mnie bardzo inspirujący. Nawet jeśli nie wykorzystuję w pełni tych przepisów, to zawsze coś dla siebie z tego uszczknę do mojego menu :-)

Dziś przedstawiam Wam 1 odcinek z 1 serii.

Miłego oglądania! Na początku jest reklama, więc potrzeba trochę cierpliwości, ale warto :-)

REWOLUCJA NA TALERZU - CIASTA
- odcinek on line -


A oto zamieszczone w odcinku przepisy:

CIASTO CZEKOLADOWE

na ciasto:
3 tabliczki czekolady
2 łyżki miodu
6 jaj
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy
szczypta soli

na polewę:
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
50 ml sherry

Na parze rozpuścić czekoladę z miodem. Utrzeć żółtka dodać przestudzoną masę czekoladową i wymieszać. Ucierać dalej dodając stopniowo sok z pomarańczy. Dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i wymieszać ją delikatnie z gotową masą. Piec w okrągłej formie w rozgrzanym do 250*C piekarniku przez 10 minut. W między czasie podgrzać filetowane cząstki pomarańczy w miodzie i sherry. Gotowe ciasto podawać gorące z polewą z pomarańczy i posypane startą skórką.

porcja tradycyjnego ciasta 480 kcal, naszej wersji 350 kcal


SERNIK pieczony w kąpieli wodnej

800 g twarogu śmietankowego (4% tłuszczu)
3 jaja
1/2 szklanki cukru.
1 laska wanilii
truskawki

Rozkroić laskę wanilii, wyjąć ziarenka i dodać do twarogu. Dodać cukier i zmiksować. Stale miksując kolejno dodawać po jednym jajku. Wyłożyć formę papierem do pieczenia wlać masę serową. Formę wypełnioną ciastem zakryć folią aluminiową. Postawić na blasze do pieczenia, na którą należy wlać wrzątek. Piec 60 minut w 180*. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie otwierając go pozostawić w nim ciasto na kolejne 15 minut. Robimy to po to by ciasto nam nie opadło.
Uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać kolejne 15 minut.
Wyjąć ciasto z piekarnika i nie wyjmując go z formy wystudzić.
Gdy jest chłodne wstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.

porcja tradycyjnego sernika 350 kcal, naszej wersji 150 kcal


CIASTO drożdżowe z owocami

1 paczka suchych drożdży (7 g)
300 g przesianej pszennej mąki z pełnego przemiału
100 g przesianej pszennej mąki typ 500
100 ml ciepłej wody
100 ml oleju rzepakowego
1/2 szklanki miodu
1 banan
10 namoczonych moreli
150 g jagód

Mąkę i drożdże wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej rzepakowy i miód. Wyrobić. Zmiksować banana i namoczone morele. Dodać do ciasta i ponownie dobrze wyrobić. Wsypać jagody i zagnieść delikatnie. Wyłożyć do formy i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez 1h.

porcja tradycyjnego ciasta 350 kcal, naszej wersji 250 kcal

Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz