niedziela, 19 grudnia 2010

Rewolucja na talerzu - Makarony

Zwykle wydaje nam się, że powinnyśmy omijać makaron z daleka, bo jest bardzo tuczący, szczególnie w połączeniu z jakiś sosem np. bolognese.

Dziś przekonamy się, że wcale tak być nie musi. Wręcz przeciwnie, dobrze przyrządzony makaron, może jeszcze nam pomóc chudnąć :-)

Smacznego:-)

REWOLUCJA NA TALERZU - MAKARONY
- odcinek online -


REWOLUCJA NA TALERZU - PRZEPISY:


SPAGETTI A'LA BOLOGNE

200 g razowego spaghetti
200 g mielonego udźca z indyka
1 marchew
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
1 mała puszka pomidorów
pół cebuli
oliwa
świeże oregano
sól i pieprz

Pokroić cebulę, czosnek i seler naciowy, zetrzeć marchew. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, chwilę podsmażyć, tak by oliwa nabrała smaku czosnku, a następnie wyjąć go z oliwy. Na oliwę wrzucić warzywa i mięso. Przyprawić sola i pieprzem podsmażyć cały czas dobrze mieszając. Do mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki, wymieszać i dusić przez 15 minut. Pod koniec, dodać liście świeżego oregano. Do wrzątku wrzucić makaron. Ugotować i odcedzić. Wymieszać w garnku makaron z sosem. Wyłożyć kopczyk na talerz, posypać świeżymi listkami oregano.

tradycyjne danie liczy 700 kcal, nasza wersja 280 kcal

RAZOWE PENNE Z CIECIERZYCĄ

200 g razowego makaronu penne
1 mała czerwona papryka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 mała puszka ciecierzycy
1 mała puszka pomidorów
4 gałązki tymianku
pół papryczki chilli
oliwa
sól, pieprz

Pokroić paprykę i cebulę w kostkę. Drobno posiekać chilli i czosnek. Rozgrzać patelnię i wrzucić warzywa. Mieszać żeby nie przypalił się czosnek ani cebula. Jak warzywa zmiękną, dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dodać pomidory, doprawić solą, pierzem i listkami tymianku. Dusić aż smaki się przegryzą. Dodać makaron ugotowany makaron. Podawać posypane listkami tymianku.

tradycyjne danie liczy 700 kcal, nasza wersja 400 kcal

SPAGETTI DURUM Z OWOCAMI MORZA

200 g spaghetti durum
¼ kg małż
150 g dorsza
150 g halibuta
2 małe puszki pomidorów
1 ząbek czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanego lubczyku
oliwa
sól, pieprz

Wstawić wodę na makaron. Posiekać czosnek, natkę pietruszki i lubczyk. Rozgrzać oliwę na patelni. Zeszklić na niej czosnek uważając by go nie spalić. Dodać posiekane zioła i pomidory i wino. Posolić i popieprzyć. Zmniejszyć płomień i na wolnym ogniu zredukować trochę sos. W między czasie włożyć makaron do gotującej się osolonej wody i gotować al dente. Rybę pokroić w kostkę. Do sosu dodać pokrojoną rybę i małże. Zamieszać i przykryć. Gotować 10 minut aż małże się otworzą. Odcedzić makaron. Podawać polany sosem i posypany posiekaną natką pietruszki.

tradycyjne danie liczy 700 kcal, nasza wersja 400 kcal

źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz