Smacznego!
REWOLUCJA NA TALERZU - FAST FOOD
- odcinek online -
REWOLUCJA NA TALERZU - PRZEPISY:
KEBAB
Farsz mięsny:
podwójna pierś z kurczaka
sok z połowy limonki
1 łyżka oliwy
3 łyżeczki mielonego kuminu
2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chilli
sól i pieprz
Tzatzyki:
1 mały jogurt
1 ząbek czosnku
1 mały ogórek
szczypta mielonego kuminu
sól i pieprz
Lavash:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
ok. 1/8 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka miękkiego masła
sól
Dodatki:
pomidor
chrupiąca sałata
czerwona cebula
Pierś z kurczaka należy pokroić w paski. Włożyć do miski, zalać oliwą, sokiem z limonki, dodać przyprawy, wymieszać i odstawić do marynowania na minimum godzinę. Smażyć 5 minut w małej ilości oliwy, na teflonowej patelni.
Ogórka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na chwilę, aż ogórek puści sok. Następnie należy odcisnąć nadmiar wody. Odciśniętego ogórka dodać do jogurtu. Wycisnąć czosnek, dodać do masy jogurtowo-ogórkowej. Posolić , popieprzyć i dodać szczyptę kuminu. Wymieszać i odstawić na godzinę.
Mąkę rozrobić z masłem, solą i wodą. Zagnieść ciasto W razie potrzeby dodać jeszcze wody – konsystencją ciasto powinno przypominać ciasto na pierogi. Wyrobione ciasto zostawić by odpoczęło na 20 minut. Następnie ciasto należy podzielić na dwie części i z każdej rozwałkować cienki placek. Podczas wałkowania podsypać mąką, tak by ciasto nie lepiło się do wałka i stolnicy. Gotowe placki smażyć na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu. Placki smażą się bardzo szybko. Gdy tylko na ich powierzchni pojawią się bąble, należy je przewrócić na drugą stronę, smażyć jeszcze chwilę i zdjąć z patelni. Nie należy ich za długo smażyć ponieważ robią się suche i łamliwe.
Na gotowy placek nakładamy sos tzatzyki, chrupiącą sałatę, plaster pomidora i czerwonej cebuli i zawijamy.
Tradycyjny kebab ma 1200 kcal, nasza wersja 600 kcal
HAMBURGERY (4 porcje)
Burger:
250g mielonego udźca z indyka
2 płaskie łyżki twarożku ziarnistego light
2 gałązki tymianku cytrynowego
skórka z połowy cytryny
½ łyżeczki musztardy
sól i pieprz
Dodatki:
kilka listków chrupiącej sałaty
kiełki
pomidor
2 bułki pełnoziarniste
domowy ketchup
Twarożek odsączyć z nadmiaru serwatki, starannie rozdrobnić widelcem, połączyć z mięsem. Dodać sól, pieprz, listki tymianku, drobno posiekaną skórkę cytrynową, musztardę, wyrobić masę. Uformować 4 płaskie kotleciki i smażyć na patelni teflonowej na niedużym gazie. Podawać z bułką pełnoziarnistą, domowym ketchupem, pomidorem, kiełkami i chrupiąca sałatą.
Tradycyjny hamburger ma 350 kcal, nasza wersja 225 kcal
PIZZA
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
5 g drożdży
ok. 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów pelati
1 ząbek czosnku
1 pęczek bazylii razem z łodygami
garść oregano
sól i pieprz
szczypta cukru
Dodatki:
mozzarella light
ruccola
pomidor
Drożdże rozrobić w ¼ szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozrobione drożdże. W razie potrzeby dodać więcej wody. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, maksymalnie 2-3 minimetry. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (minimum 230*). Na rozgrzaną blachę kładziemy rozwałkowane ciasto, smarujemy je 3 łyżkami sosy pomidorowego, układamy pokrojoną w plastry mozarellę i pomidora. Pieczemy aż się zrumienią brzegi a ser rozpłynie. Po upieczeniu posypujemy ją garścią ruccoli i podajemy.
Tradycyjna pizza ma 2000 kcal, nasza wersja 880 kcal
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz