REWOLUCJA NA TALERZU - GULASZ
- odcinek online -
REWOLUCJA NA TALERZU - PRZEPISY:
GULASZ Z CIELĘCINY
Na gulasz:
700 g cielęciny (łopatki przedniej)
1 średni bakłażan
1 cukinia
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
1 garść listków szałwii
1 puszka pomidorów
domowa pasta z papryki (2 papryki pieczone,1 łyżka oliwa z oliwek)
sól, pieprz
Do posypania:
skórka z jednej cytryny
2 ząbki czosnku
garść natki pietruszki
Bakłażana pokroić w grubą kostkę, przełożyć na durszlak i posolić. Po upływie pół godziny dokładnie opłukać, by pozbyć się goryczy, która wypłynie razem z sokiem. Paprykę upiec w mocno nagrzanym piekarniku aż skórka się przypiecze. Obrać, wyrzucić gniazda nasienne i zmiksować na pastę. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy. Wyjąć z garnka i na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę, czosnek i posiekane zioła. Dodać mięso i bakłażana. Posolić i popieprzyć. Dusić przez ok. 15 minut, jak bakłażan zmięknie, dodać pomidory i pastę z papryki. Całość dusić około 30 minut aż mięso zmięknie. Cukinie pokroić w kostkę, dodać do garnka, dusić jeszcze ok.15 min, tak by mięso rozpadało się w ustach a cukinia pozostała jędrna. Posiekać 2 ząbki czosnku i garść natki pietruszki, zetrzeć skórkę z jednej cytryny i wszystko wymieszać. Podawać z pęczakiem, posypane czosnkiem, pietruszką i skórką cytrynową
Porcja tradycyjnego gulaszu 582 kcal, nasza wersja 143 kcal.
GULASZ Z BOBU
½ kg bobu mrożonego
¼ kg zielonego groszku
½ kg świeżych liści szpinaku
4 ząbki czosnku
garść świeżych liści mięty
sól i pieprz
150 g długo dojrzewającej szynki
oliwa z oliwek
Bób przełożyć na durszlak i sparzyć wrzątkiem. Obrać. Groszek wrzucić na wrzątek, najlepiej w durszlaku. Czosnek pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać grubo przesiekany szpinak i podsmażyć 2 minuty. Dodać bób i groszek, przesmażyć kilka minut, posolić i solidnie popieprzyć. Pod koniec gotowania dodać posiekaną miętę. Podawać z paseczkami uprażonej na patelni szynki i kromką razowego chleba.
Porcja tradycyjnego gulaszu 582 kcal, nasza wersja 157 kcal.
GULASZ Z KRÓLIKA
½ kg mięsa z królika
4 gałązki rozmarynu
1 główka młodego czosnku
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 szklanka wina białego
sól, pieprz
olej rzepakowy
Mięso pokroić w kostkę, zamarynować z 3 ząbkami posiekanego czosnku i 1 gałązką rozmarynu, ½ łyżeczki nasion kopru i szklanką wina. Trzymać w marynacie min.4h, a najlepiej całą noc. Odsączyć mięso z marynaty, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Do garnka do pieczenia wlać olej rzepakowy, przełożyć do niego mięso, podsmażyć aż mięso zmieni kolor. Posolić, pieprzyć. Włożyć obrane ząbki czosnku w całości , 3 gałązki rozmarynu i dolać marynatę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Podawać z dzikim ryżem.
Porcja tradycyjnego gulaszu 582 kcal, nasza wersja 375 kcal.
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz