poniedziałek, 13 grudnia 2010

Rewolucja na talerzu - Krokiety

Krokiety nie muszą być nudne i tłuste. Zapraszam do zapoznania się z przepisami na lżejsze i bardzo intrygujące krokiety. Myślę, że śmiało mogą pojawić się na naszym Wigilijnym stole :-)

Smacznego :-)


REWOLUCJA NA TALERZU - KOTLET MIELONY
- odcinek online -



REWOLUCJA NA TALERZU - PRZEPISY:


KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

na naleśniki:

1 szklanka maki pełnoziarnistej
1 białko z jajka
½ szklanki chudego mleko
½ szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju rzepakowego
sól

na farsz:

1 mała cebula
100g kiszonej kapusty
300g grzybów (prawdziwki lub podgrzybki)
4 średnie pieczarki
1 mały pęczek natki pietruszki
zamrożony bulion w kostkach
½ łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka masła
sól i pieprz

na panierkę:

garść posiekanych orzechów włoskich
1 żółtko z jajka

Przygotować ciasto na naleśniki. Mąkę przesiać do miski, dodać białko z jajka (żółtko zostawiamy na później) połączyć z wodą, mlekiem i solą, dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Ciasto powinno mieć konsystencje niezbyt gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze wody. Usmażyć naleśniki na patelni teflonowej.
Pokroić cebulę i posiekać kiszoną kapustę. Pokroić pieczarki i grzyby. Rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć cebulę. Dodać kapustę, pieczarki i grzyby. Dorzucić “kostkę rosołową”, czyli zamrożony domowy bulion. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posiekać natkę i dodać ją do farszu pod koniec duszenia. Przestudzić chwilę farsz i zwinąć naleśniki. Zwinięte naleśniki obtoczyć najpierw w roztrzepanym żółtku jajka a potem w posiekanych orzechach. Zapiekać w 180 stopniach przez 15 minut.

tradycyjny krokiet liczy 550 kcal, nasza wersja 270 kcal


KROKIETY Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI

na naleśniki:

1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 białko z jajka
½ szklanki chudego mleka
½ szklanki gazowanej
1 łyżka oleju rzepakowego
sól

na farsz:

1 mała czerwona papryka
1 nieduża cukinia
½ bakłażana
4 pieczarki
2 ząbki czosnku
½ papryczki habanero (lub innej ostrej chilli)
sok z ½ limonki
oliwa, kilka gałązek tymianku
sól, pieprz
100g bryndzy
roszponka

Naleśniki przygotować według przepisu powyżej - “Krokiety z kapustą i grzybami”.
Przygotować marynatę. Pokroić i rozetrzeć z solą czosnek. Posiekać chilli. Wycisnąć sok z limonki, połączyć z oliwą, papryczką chilli i utartym z solą czosnkiem. Dodać szczyptę pieprzu. Pokroić warzywa, dodać do marynaty, odstawić na min. 2 godziny. Zamarynowane warzywa grillować na patelni grillowej rozpoczynając od papryki, bo jest najtwardsza. Naleśniki posmarować bryndzą, następnie położyć warzywa, dodać trochę liści roszponki oraz tymianku i zawinąć.

tradycyjny krokiet liczy 550 kcal, nasza wersja 240 kcal


KROKIETY GRYCZANE Z HALIBUTEM

na naleśniki:

1 szklanka mąki gryczanej
1 jajko
½ szklanki chudego mleka
1/2 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju rzepakowego
garść posiekanych liści szpinaku
sól

na farsz:

300g świeżego halibuta
1 mała czerwona cebula
sok z 3 limonek
skórka z 3 limonek
pół papryczki chilli
pół pęczka kolendry
sól morska
kiełki lucerny

Przygotować ciasto na naleśniki. Mąkę przesiać do miski, dodać białko z jajka (żółtko zostawiamy na później) połączyć z wodą, mlekiem i solą, dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Ciasto powinno mieć konsystencje niezbyt gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze wody. Posiekać szpinak, dodać do ciasta. Usmażyć naleśniki na patelni teflonowej.
Przygotować rybę. Oczyścić z resztek ości i pokroić w drobną kostkę.
Posiekać drobno cebulę, zetrzeć skórkę z limonki i wcisnąć sok. Posiekać chilli, połączyć składniki marynaty z pokrojona rybą. Odstawić do lodówki na ok. 1,5 h do marynowania.
Odcisnąć rybę z marynaty, dodać posiekana kolendrę. Zamarynowaną rybą z kolendrą nadziać naleśniki, dodając na spód trochę kiełków lucerny.

tradycyjny krokiet liczy 550 kcal, nasza wersja 200 kcal

źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz