poniedziałek, 27 grudnia 2010

Rewolucja na talerzu - Wędliny

Coraz częściej słyszymy o tym, że wędliny, które kupujemy nasączone są wodą i chemią. Warto zatem przyrządzić sobie własną, zdrową wędlinę, aby rozkoszować się pełnym smakiem i pobudzającym aromatem.

Dzisiaj prezentuję wędliny wędzone, pieczone i gotowane na parze.

Smacznego:-)

REWOLUCJA NA TALERZU - WĘDLINY
- odcinek online -


REWOLUCJA NA TALERZU - PRZEPISY:


"SZYNKA" Z INDYKA

1200 g piersi z indyka
skórka z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
garść liści szałwii
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
sól i pieprz

Przygotować marynatę. Wycisnąć sok z cytryny zetrzeć skórkę posiekać szałwię i czosnek dodać oliwę, sól i pieprz. Mięso natrzeć marynatą i związać sznurkiem. Odstawić do marynowania na 12 godzin. Zamarynowaną pierś włożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Nie kroić mięsa od razu po upieczeniu tylko odczekać minimum 15 minut, dzięki temu mięso będzie soczyste.

tradycyjna wędlina 40 kcal, nasza wersja 12 kcal


PIERŚ Z KURCZAKA


1 połówka piersi z kurczaka
8 suszonych pomidorów ( w oliwie)
kilka umytych liści szpinaku
3 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
oliwa z zalewy po pomidorach
sól, pieprz

Przygotować marynatę – posiekać i rozetrzeć z solą czosnek, dodać oliwę i sok z cytryny, wymieszać. Pierś naciąć wzdłuż tworząc w środku kieszonkę. Do kieszonki włożyć pomidory, szpinak i liście tymianku. Posmarować marynatą i odstawić na 15 minut. Ułożyć w koszyczku do gotowania na parze. Gotować na parze przez około 15 minut. Kroić w plastry i układać najlepiej na razowym pieczywie z dodatkiem kiełków i rukoli.

tradycyjna wędlina 40 kcal, nasza wersja 20 kcal


WĘDZONY ROSTBEF

250 g rostbefu
4 cm imbiru
4 limonki
4 łyżki sosu sojowego
szczypta brązowego cukru
mała biała rzodkiew
ogórek wężowy

baza do wędzenia:
2 łyżki herbaty lapsang
2 łyżki ryżu jaśminowego
2 łyżki cukru brązowego

Przygotować marynatę w dwóch miseczkach (ta sama marynata posłuży do zamarynowania mięsa i warzyw). Wycisnąć sok z limonek, zetrzeć imbir na tarce, dodać sos sojowy i cukier. Pokroić warzywa w słupki i zalać połową marynaty. Do reszty marynaty włożyć mięso. Marynować przynajmniej 30 minut. Wyłożyć woka folia aluminiową. Wysypać na folię ryż z herbatą i cukrem, wymieszać. Na kratce od woka ułożyć zamarynowane mięso. Wstawić szczelnie przykrytego woka na mały palnik ale duży płomień na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy płomień do minimum i wędzimy kolejne 5 minut. Następnie należy wyłączyć ogień i czekać jeszcze 15 minut z zakryta pokrywką. Podawać pokrojone w cienkie plastry z razowym pieczywem, sałatką z rzepy i ogórka, posypane sezamem.

tradycyjna wędlina 40 kcal, nasza wersja 25 kcal

źródło

5 komentarzy:

  1. Po dobrą wędlinę bez konserwantów zapraszamy do naszego sklepu przu ul. Koszykowej 20 w Warszawie. Mamy wędliny z Masrani Mądry, Jasiółki oraz z Podlasia... Zapraszamy:-)
    www.waszsklep.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis na pewno przetestuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis. Wydaje się sensowny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No coś takiego to mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń