poniedziałek, 3 stycznia 2011

Rewolucja na talerzu - Chleb

Chleb kupowany w sklepie, jest coraz bardziej sztuczny, "nadmuchany" i zwykle bardzo kaloryczny, pełen pustych kalorii, bez wartości odżywczych. Zobacz jak możesz przyrządzić sobie własny chleb, który będzie przeczył wszystkich wyżej opisanym cechom.


REWOLUCJA NA TALERZU - CHLEB
- odcinek online -


REWOLUCJA NA TALERZU - PRZEPISY:


Chleb razowy na drożdżach

20 g świeżych drożdży
1/4 szklanka ciepłego mleka (na zaczyn)
1 szklanka mąki pszennej 500
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka soli

Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, delikatnie zamieszać by się rozpuściły. Dodać szklankę mąki pszennej 500 i odstawić na 15 minut. Dodać mąkę razową oraz wodę, sól, oliwę i miód. Dokładnie wyrobić, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie przylepiać się do dłoni. Odstawić na 30 minut. Uformować bochenek i odstawić jeszcze na 15 minut aż pięknie wyrośnie. Naciąć chleb by nie pękał podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Do chleba podajemy 3 rodzaje mała smakowego: 1) masło z pietruszką i czosnkiem; 2) masło ze skórką cytrynową, tymiankiem i pieprzem; 3) suszone pomidory zmiksowane z masłem. Masło należy zmiksować lub dokładnie wyrobić z drobno posiekanymi dodatkami.

kromka tradycyjnego chleba ma 90 kcal, naszej wersji 70


Chleb żytni razowy na zakwasie

na zakwas:

200 g mąki żytniej typ 2000
200 ml ciepłej wody

na chleb:

1 kg mąki żytniej typ 2000
650 ml ciepłej wody
łyżka kminku
50 g nasion słonecznika
50 g nasion dyni
1,5 łyżeczki soli

Zakwas

50 g mąki i 50 ml ciepłej wody wymieszać najlepiej w szklanym litrowym słoiku i odstawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 24 godziny. Nie może być przeciągów, ale też nie powinno być za gorąco, gdyż nie wyrośnie. Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy. W sumie zakwas rośnie przez 4 dni.

Chleb

Gotowy zakwas przełożyć do dużej miski, dodać 500 g mąki żytniej razowej i wlać 500 ml przegotowanej dobrze ciepłej ale niegorącej wody, wymieszać, przykryć bawełnianą lub papierową serwetką, odstawić w ciepłym miejscu. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana.
Rano z gotowego zaczynu odłożyć do słoika 2 łyżki zakwasu do następnego pieczenia (zakwas można przechowywać w lodówce do 10 dni), słoika nie zakręcać tylko przykryć papierową lub bawełnianą serwetką by mógł oddychać. Następnym razem dokarmianie zakwasu mąką i wodą jest szybsze, bo trwa tylko dwa dni.
Do reszty zakwasu dodać 150 ml przegotowanej dobrze ciepłej ale niegorącej wody z rozpuszczoną w niej 1,5 łyżeczki soli, wsypać 500 g mąki żytniej razowej oraz kminek, nasiona słonecznika i dyni wymieszać na początku łyżką potem chwilę zagnieść.
Podzielić ciasto na dwie części. Włożyć do dwóch małych podłużnych form (tzw. “keksówek”) wyłożonych papierem do pieczenia. Naciąć nożem by ciasto podczas rośnięcia nie pękało, posmarować wrzątkiem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Przez 15 minut rozgrzewać piekarnik do maksymalnej temperatury, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200*C chleby jeszcze raz posmarować wrzątkiem, wstawić do piekarnika i piec przez 55 minut.
Odparować na kratce i kroić gdy zupełnie ostygnie. Taki chleb zachowuje świeżość około tygodnia.
Do chleba podajemy 3 rodzaje oliwy: 1) z czosnkiem i chilli; 2) z pieprzem czerwonym i rozmarynem; 3) z majerankiem

kromka tradycyjnego chleba ma 90 kcal, naszej wersji 65


Słodkie bułeczki orkiszowe

3 szklanki mąki orkiszowej typ 1850
1 łyżeczka suchych drożdży
1 i ¼ szklanki ciepłego mleka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki soli
2-3 łyżki oliwy
1 kubek fig, daktyli, moreli, śliwek

Pokroić owoce. Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, miód i owoce. Dolać szklankę mleka i wymieszać ciasto, a następnie wyrobić je ręcznie, oceniając czy jeszcze trzeba dolać mleka. Dodać oliwę i ponownie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne, nie klejące się do rąk. Przykryć miskę folią i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Potem podzielić ciasto na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do wypieków i odstawić na kolejne pół godziny. Piec przez pół godziny w 180ºC. Podajemy z kefirem.

tradycyjna słodka bułka 300 ma kcal, nasza wersja 130

źródło

2 komentarze:

  1. kilka razy robilam ten chcleb na zakwasie, ale musialam go zmodyfikowac tzn dodac wiecej wody przy hodowaniu zakwasu. nie dawalam 50 ml bo to jest za malo, ale 100 no i pieklam w kapieli wodnej. chleb jest wtedy taki pulchniutki mniam.
    ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    Jak upiec ten chleb w kąpieli wodnej ?

    OdpowiedzUsuń