poniedziałek, 21 lutego 2011

Rewolucja na talerzu - Pasztet

Pasztet może być zdrowy i pełen wartości odżywczych. Wbrew pozorom wcale nie musi zawierać w sobie mięsa, czy tłustych dodatków.


REWOLUCJA NA TALERZU - PASZTET
- odcinek online -


REWOLUCJA NA TALERZU - PRZEPISY:



PASZTET Z INDYKA I WOŁOWINY

½ kg udźca indyka bez skóry
½ kg udźca wołowego
200g wątróbki drobiowej
2 marchewki
1 mały seler
1 pietruszka
1 gałązka rozmarynu
4 gałązki tymianku
5 gałązek majeranku
3 liście laurowe
6 ziaren jałowca
1 łyżeczka płatków chilli
3 jajka
1 szklanka mielonych migdałów
sól i pieprz

Warzywa obrać. Mięso wołowe i indyka oraz warzywa umyć i zalać zimną wodą. Do wody dodać gałązkę rozmarynu, 2 gałązki tymianku i 3 gałązki majeranku, ziarna jałowca, liście laurowe i sól. Gotować ok. 1,5 godziny. Odstawić wywar, ostudzić mięso i warzywa. Wątróbkę podsmażyć na odrobinie oliwy. Ostudzone mięsa pokroić w kawałki. Wrzucić do malaksera razem z podsmażoną wątróbką, warzywami, resztą posiekanych drobno ziół, przyprawami, jajkami i migdałami. Podlać odrobiną wywaru pozostałego z gotowania mięsa. Blachę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, aby woda nie dostawała się do środka i wyłożyć masę. Przykryć folią z góry, nożem zrobić w niej niewielką dziurkę i piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Tradycyjna porcja pasztetu 324 kcal, nasza wersja 240 kcal.


PASZTET Z SOCZEWICY

500g czerwonej soczewicy
2 słodkie marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry
1/2 łyżeczki płatków chilli
2 łyżeczki garam masala lub przyprawy curry
ok. 2cm korzenia imbiru
2 jajka
garść pistacji
sól i pieprz

Utrzeć marchewkę na grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dorzucić startą marchewkę. Dodać przyprawy: utarte nasiona kolendry, chilli i garam masalę, Podsmażyć chwilę i dołożyć soczewicę. Zetrzeć imbir i wycisnąć czosnek. Całość zalać wodą i posolić. Gotować aż całość uzyska konsystencję gęstej masy. W razie potrzeby sukcesywnie dolewać wodę. Masę wystudzić, dodać jajka i przesiekane pistacje. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 30 minut.

Tradycyjna porcja pasztetu 324 kcal, nasza wersja 289 kcal.


PASZTET Z WĄTRÓBKI

1 kg wątróbki drobiowej
6 łyżek suszonej żurawiny
12 łyżek żubrówki
garść świeżych liści bazylii
sok z ½ cytryny
sól, pieprz

Wątróbka oczyścić z błon i tłuszczu, włożyć do płaskiej formy, dodać 3 łyżki żurawiny, popieprzyć i zalać żubrówką. Odstawić do lodówki na ok. 4 h (po 2 h obrócić wątróbkę). Pozostałą żurawinę namoczyć w gorącej wodzie. Zamarynowaną wątróbkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 14 minut. W połowie pieczenie przewrócić wątróbkę. Upieczoną wątróbkę posolić, dodać sok z połowy cytryny, garść liści bazylii i zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać odsączoną żurawinę, przełożyć do formy, wystudzić i wstawić do lodówki na klika
godzin (najlepiej na całą noc).

Tradycyjna porcja pasztetu 324 kcal, nasza wersja 260 kcal.

źródło

1 komentarz: