poniedziałek, 28 lutego 2011

Rewolucja na talerzu - Desery

Będąc na diecie wcale nie musisz rezygnować ze słodkości. Poznaj przepisy na zdrowe desery, które rozpieszczą Twoje podniebienie.

REWOLUCJA NA TALERZU - DESERY
- odcinek online -



REWOLUCJA NA TALERZU - PRZEPISY:



MINI SZARLOTKI

na masę jabłeczną:

1kg jabłek
1 gałązka rozmarynu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka masła

na ciasto:

1 szklanka otrąb owsianych
1 szklanka mielonych migdałów
¼ szklanki cukru
50g masła

Jabłka obrać i pokroić w cienkie cząstki. Rozmaryn posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone jabłka, cynamon, miód i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
Kokilki wysmarować olejem rzepakowym i posypać otrębami owsianymi. W dużej misce wymieszać mielone migdały, otręby owsiane, cukier i masło. Zapełnić kokilki masą jabłeczną do 1/3 wysokości. Następnie nałożyć na to ciasto. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.

Tradycyjna porcja szarlotki 470 kcal, nasza wersja 335 kcal


SERNIKOWE BABECZKI

babeczki:

400g twarożku śmietankowego 4% light
4 białka
4 łyżki cukru
1 laska wanilii
szczypta soli

truskawkowy sos:

200g truskawek
2 łyżki sherry
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny

Twarożek odsączyć na sitku z nadmiaru serwatki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twarożek zmiksować z cukrem i ziarnami wanilii. Masę serową wymieszać delikatnie z ubitą pianą. Foremki na babeczki posmarować olejem rzepakowym i wypełnić masą. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Po 20 minutach wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim babeczki jeszcze przez 10 minut.
Zrobić sos. Truskawki wrzucić do rondla. Dodać cukier, sherry i sok z cytryny. Dusić pod przykryciem przez kilka minut.
Jeszcze ciepłe, ale nie gorące babeczki podawać z ciepłym sosem truskawkowym.

Tradycyjna porcja sernika 574 kcal, nasza wersja 113 kcal


ZMROŻONY MUS OWOCOWY

mus:

2 banany
200g malin
100g borówek amerykańskich lub jagód
2 łyżki miodu

polewa czekoladowa:

50g gorzkiej czekolady
2 łyżki wody

Owoce zmiksować z miodem na gładką masę. Przelać do pucharków i wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Czekoladę rozpuścić na parze z dodatkiem wody, polać schłodzony mus.

Tradycyjna porcja musu owocowego 475 kcal, nasza wersja 245 kcal

źródło

1 komentarz: