wtorek, 3 lipca 2012

Rewolucja na talerzu - Przekąski


Zapraszam do kolejnego odcinka rewolucji na talerzu i wspaniałych przepisów na zdrowe przekąski!


REWOLUCJA NA TALERZU - PRZEKĄSKI
- odcinek online -


REWOLUCJA NA TALERZU - PRZEPISY:


FRITTATA Z WARZYWAMI I SZYNKĄ

3 jajka
1 ugotowany ziemniak
½ czerwonej papryki
½ cukinii
½ cebuli
½ marchewki
2-3 plastry szynki
1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
oliwa z oliwek do smażenia
sól, pieprz

Ziemniaka pokroić w plastry (ważne by ziemniak nie był rozgotowany, musi być twardy), marchewkę, cukinię w talarki, paprykę w paski, a cebule w pół-talarki. Pokrojone warzywa podsmażać na oliwie z oliwek. Zaczynać od ziemniaka, tak by mocno się zarumienił. Następnie dodać cebulę, marchewkę, paprykę, i cukinie. Smażyć aż warzywa zaczną się karmelizować. Ułożyć plastry szynki. W misce rozbić jajka połączyć z odrobiną soli (trzeba uważać z solą ponieważ szynka jest słona) i wędzoną papryką, dokładnie roztrzepać. Wylać masę jajeczną na patelnię. Przykryć pokrywką i poczekać aż jajka się zetną. Przewrócić na drugą stronę. Smażyć jeszcze przez ok. 6 min. Podawać z salsą pomidorową.

Tradycyjna kanapka ma 335 kcal, nasza wersja 231 kcal.


CHIPSY WARZYWNE Z DOMOWYM GUACAMOLE

chipsy:

1 marchewka
1 burak
1 pietruszka
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
szczypta cynamonu
sól

guacamole:

1 dojrzałe awokado
1 mały pomidor
½ cebuli
1 ząbek czosnku
½ chilli
garść liści kolendry
sok z ¼ limonki
sól

Warzywa pokroić w cienkie plastry. Marchewkę przyprawić cynamonem, buraki skropić octem balsamicznym, a pietruszkę zamarynować w odrobinie oliwy z zgniecionym czosnkiem i solą. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 min.
Awokado, pomidory pokroić w kostkę. Cebulę, chilli i kolendrę posiekać, czosnek rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki włożyć do moździerza i utłuc lub zmiksować w blenderze. Chipsy podawać jeszcze ciepłe z guacamole.

Tradycyjna porcja chipsów ma 550 kcal, nasza wersja 184 kcal.


ROLADKI Z BAKŁAŻANA I PIECZONEJ PAPRYKI

1 bakłażan
2 pieczone papryki
1 opakowanie greckiej fety
50 g posiekanych orzechów włoskich
6 gałązek tymianku
sok z ½ cytryny
oliwa z oliwek
pieprz

Bakłażana pokroić wzdłuż w bardzo cienkie plastry. Posolić i poczekać aż puści sok. Następnie opłukać i wysuszyć. Piec przez około 20 - 25 minut w 180 stopniach. Paprykę piec w 180 stopniach przez około 40 minut aż sczernieje jej skórka. Z papryki zdjąć skórkę i podzielić na 4 części. Na upieczone plastry bakłażana i papryki nakładać plasterki fety. Posypać drobno posiekanymi orzechami, liśćmi tymianku i pieprzem. Nie solimy ponieważ feta jest słona. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami. Skropić odrobiną oliwy i sokiem z cytryny.

Porcja tradycyjnych koreczków z erem i szynką ma 240 kcal, naszych roladek 124 kcal.


źródło

2 komentarze:

  1. Pyszności, zdrowe i pożywne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto zdrowo się odżywiać. Ma to nie tylko pozytywny wpływ na nasze samopoczucie, ale także utrzymanie ładnej sylwetki.

    OdpowiedzUsuń