poniedziałek, 22 listopada 2010

Rewolucja na talerzu - Kotlet schabowy

Tradycyjne polskie danie zwykle kojarzy się z bigosem lub kotletem schabowym. Dzisiaj zajmiemy się tym drugim, który wcale nie musi być bardzo kaloryczny i niezdrowy.

Zapraszam do zapoznania się z nową wersją kotleta schabowego przedstawioną w programie "Rewolucja na talerzu".

Smacznego :-)


REWOLUCJA NA TALERZU - KOTLET SCHABOWY
- odcinek on line -


REWOLUCJA NA TALERZU - PRZEPISY:


SCHAB W PANIERCE Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I SURÓWKĄ

2 kotlety
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
białko z jajka
4 ziemniaki
oliwa
świeży rozmaryn
pieprz i sól

na surówkę:

200g kiszonej kapusty
1/4 małej czerwonej cebuli
1 gruszka
1 łyżka pokrojonych orzechów włoskich
1 łyżka oleju orzechowego
garść żurawiny
sól i pieprz

Ziemniaki pokroić na ćwiartki, ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować oliwą, posypać rozmarynem. Popieprzyć i posolić. Kotlety delikatnie rozbić przez folię, przyprawić solą i pieprzem. Panierować w roztrzepanym białku i zmielonym siemieniu lnianym, następnie ułożyć na posmarowanej oliwą kratce do pieczenia. Ziemniaki wstawić na dół piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach wsunąć do piekarnika na środkową szynę kotlety na kratce. Piec jeszcze przez 15 minut w termoobiegu.

Kapustę posiekać, pokroić cebulę, zetrzeć gruszkę i dodać żurawinę. Dodać olej, orzechy, sól i pieprz, wymieszać.

porcja tradycyjnego kotleta schabowego 920 kcal, naszej wersji 500 kcal


SZNYCLE W JOGURCIE Z SAŁATĄ

2 sznycle cielęce
1 ząbek czosnku
4 czubate łyżki gęstego jogurtu
pół łyżeczki mielonego kuminu
szczypta chilli w proszku
sól i pieprz

na sałatę:

mieszane sałaty
kiełki słonecznika i lucerny
pół ząbka czosnku
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy
pół łyżeczki musztardy
szczypta brązowego cukru
sól i pieprz

Przygotować marynatę. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, chilli, kuminem, solą i pieprzem. Mięso delikatnie rozbić przez folię, pokroić w paski i zanurzyć w marynacie. Odstawić na minimum 2 godziny. Przygotować sos vinegrate. Do słoika wlać oliwę, sok z cytryny, musztardę, dodać cukier, wycisnąć ząbek czosnku, przyprawić solą i pieprzem. Słoik zakręcić i shakować aż do powstania gładkiej emulsji. Mięso smażyć na patelni grillowej. Mix sałat wymieszać z vinagratem, posypać kiełkami słonecznika i lucerny, na wierzchu ułożyć usmażone mięso.

porcja tradycyjnego kotleta schabowego 920 kcal, naszej wersji 380 kcal


SCHAB W PISTACJACH Z SURÓWKĄ Z MARCHEWKI

2 kotlety schabowe
sok z jednej limonki
skórka otarta z jednej limonki
kawałek świeżego imbiru (2 cm)
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka oliwy
1 białko
garść utłuczonych pistacji
sól i pieprz

na surówkę:

4 słodkie marchewki
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
pęczek natki pietruszki
1 łyżka oliwy
sól i pieprz

Przygotować marynatę. Zetrzeć imbir i skórkę z limonki, połączyć z sokiem z limonki i miodem, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Mięso rozbić przez folię i włożyć do marynaty, odstawić na minimum 1 godzinę. Przygotować surówkę. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, wycisnąć czosnek, dodać oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Posiekać natkę, dodać do surówki. Zamarynowane mięso panierować w białku i w pistacjach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Piec z termoobiegiem.

porcja tradycyjnego kotleta schabowego 920 kcal, naszej wersji 380 kcal

Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz