poniedziałek, 29 listopada 2010

Rewolucja na talerzu - Rosół

Rosół nie musi być nudny. Rosół nie musi być tłusty. Dzisiaj przedstawiam trzy wersje "odchudzonych" rosołów.

Smacznego :-)

REWOLUCJA NA TALERZU - ROSÓŁ
- odcinek online -



REWOLUCJA NA TALERZU - PRZEPISY:


ROSÓŁ Z LANYMI KLUSKAMI

na wywar:

250 g udźca z indyka
włoszczyzna bez kapusty
1 ząbek czosnku
1 cebula
natka pietruszki
natka lubczyku
listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
sól

na kluski:

2 białka
¼ szklanki mąki typu 2000

Obrać warzywa. Do garnka wrzucić mięso i obraną włoszczyznę, dodać przyprawy, zalać wodą. Im więcej dodamy warzyw tym rosół będzie intensywniejszy. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 3 godziny. Odcedzić. Rozdzielić jajka. Ukręcić kluski z białka i mąki. Kluski lać do wrzącego rosołu za pomocą widelca.

porcja tradycyjnego rosołu 300 kcal, naszej wersji 150 kcal

ROSÓŁ Z PULPECIKAMI

na wywar:

włoszczyzna bez kapusty
1 cebula
natka pietruszki
natka lubczyku
listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
sól

na pulpeciki:

1 pojedyncza pierś z kurczaka (drobno mielona)
¼ pęczka natki pietruszki
¼ pęczka mięty
skórka otarta z połowy cytryny
1 mała cebula dymka
sól, pieprz
białko z małego jajka

Obrać warzywa. Do garnka wrzucić obraną włoszczyznę i przyprawy, zalać wodą. Im więcej dodamy warzyw tym rosół będzie intensywniejszy. Gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny. Odcedzić. Posiekać natkę pietruszki, miętę i dymkę. Zetrzeć skórkę z cytryny. Do zmielonej piersi z kurczaka dodać zioła, dymkę, skórkę z cytryny, pieprz i sól. Oddzielić białko, dodać do masy. Masę dobrze wymieszać. Następnie uformować z niej kulki, które należy wrzucać do wrzącego rosołu i gotować przez 15 minut.

porcja tradycyjnego rosołu 300 kcal, naszej wersji 140 kcal

WIETNAMSKI ROSÓŁ PHO

200 g pręgi wołowej
włoszczyzna bez pora i kapusty
korzenie kolendry
3 cm laski cynamonu
1 gwiazdka anyżu
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżka sosu ostrygowego
sól
10 krewetek
150 g makaronu sojowego
1 pęczek szczypiorku
kiełki słonecznika
liście kolendry

Włoszczyznę obrać, mięso pokroić na kawałki, zdejmując trochę tłuszczu. Do garnka wrzucić włoszczyznę, korzenie i nasiona kolendry, cynamon, anyż, zalać wodą i posolić. Gotować na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie dodać sos ostrygowy i krewetki, gotować jeszcze 10 minut. Zaparzyć makaron sojowy wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miseczek nałożyć porcję gotowego makaronu sojowego. Wlać porcję rosołu, posypać szczypiorkiem, kiełkami i świeżą kolendrą.

porcja tradycyjnego rosołu 300 kcal, naszej wersji 150 kcal


Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz