poniedziałek, 17 stycznia 2011

Rewolucja na talerzu - Pierogi

Pierogi z mąki pełnoziarnistej, gotowane na parze, pieczone, na słodko, czy na ostro? Każdy może wybrać coś dla siebie, aby jeść pożywnie i zdrowo, zachowując szczupłą sylwetkę.

REWOLUCJA NA TALERZU - PIEROGI
- odcinek online -


REWOLUCJA NA TALERZU - PRZEPISY:


PIECZONE PIEROŻKI z boczniakami

Na ciasto:

2 szklanki mąki pełnoziarnistej
ok. 1 szklanki ciepłego mleka
10g drożdży
1 łyżka oliwy
sól

Na farsz:

250g boczniaków
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki
50g orzechów włoskich
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka masła
sól, pieprz

Na sos:

1 jogurt nisko tłuszczowy
1 gałązka tymianku
sól i pieprz

Drożdże rozrobić z mlekiem i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Dodać mleko z drożdżami, oliwę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przygotować nadzienie. Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać posiekane drobno grzyby i łyżeczkę masła. Przyprawić solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusić ok.15 minut na małym ogniu, pod koniec dodać posiekaną natkę.
Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz i ulepić pierogi. Piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez 20 minut.
Przygotować sos. Listki tymianku, wymieszać z jogurtem, posolić i popieprzyć. Upieczone pierożki podawać z sosem.

Tradycyjna porcja pierogów z grzybami 600 kcal, nasza wersja 340 kcal


Azjatyckie PIEROŻKI NA PARZE

2 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki ciepłej wody
spora szczypta soli
na nadzienie:
1 pierś kurczaka
0,5 pęczka kolendry
2 cm imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
szczypta chilli

na sos:

sok i skórka z 0,5 limonki
¼ szklanki cieplej wody
2 łyżeczki brązowego cukru
1/2 papryczki chilli
garść listków kolendry
1łyżka sosu sojowego
2 ząbki czosnku

Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić, odstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie pokroić kurczaka, wrzucić do blendera razem z kolendrą, startym imbirem, chilli, sosem i przesiekanym czosnkiem. Dodać sos sojowy, zblendować. Ciasto cienko rozwałkować i nożem wyciąć kwadraty (ok.6cm/6cm). Nakładać nadzienie i formować pierożki a’la dim sum. Gotować na parze 10 minut. Przygotować sos. Do garnka wycisnąć sok z limonki, dodać sos sojowy i wodę, dodać cukier, skórkę limonki, posiekane chili. Całość redukować aż zmniejszy objętość o połowę i zgęstnieje. Przestudzić, przed podaniem dodać bardzo drobno posiekaną kolendrę.

Tradycyjna porcja pierogów z mięsem 540 kcal, nasza wersja 220 kcal


PIEROGI NA SŁODKO ze śliwkami

Na ciasto:

1 szklanka mąki pełnoziarnistej
½ szklanki ciepłej wody

Na farsz:

500 g śliwek
½ cm startego imbiru
2 czubate łyżki miodu
4 łyżki płatków migdałowych

Mąkę zagnieść z ciepłą wodą, ciasto zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na 15 minut. Migdały uprażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Śliwki pokroić w kostkę, imbir zetrzeć. Miód rozgrzać w garnku, dodać starty imbir i zeszklić, wrzucić śliwki i podsmażać chwilę aż puszczą sok. Podsmażone śliwki przerzucić na sitko, by odsączyć je z soku. Odsączony sok przelać do garnka i zredukować na małym ogniu. Odsączone śliwki wymieszać z 3 łyżkami uprażonych migdałów. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować cienko, wyciąć kółka, nałożyć na nie farsz i lepić klasyczne pierogi z falbanką. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy wypłyną do góry czekamy jeszcze około ½ minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Podajemy polane zredukowanym sosem i posypane 1 łyżką uprażonych migdałów.

Tradycyjna wersja pierogów na słodko 720 kcal, nasza wersja 390 kcal

źródło

3 komentarze:

  1. ostatnio zrobiłam "azjatyckie pierożki" i szczerze powiedziawszy,ciasto według przepisu wyszło bardzo twarde i "gumowate",za to farsz był bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mógłby mi ktoś pomóc? w przepisie na PIECZONE PIEROŻKI z boczniakami w składnikach na farsz podane są 50 g. orzechów włoskich, jednak w przepisie nie ma co z nimi zrobić :-(

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierożków dim sum nigdy nie robiłam sama, natomiast jeśli ktoś jest z Warszawy i chciałby podpatrzeć jak się je wykonuje to warto pójść do azjatyckiej restauracji Udon Noodle Bar, tam kucharz przygotowuje je na oczach gości :)

    OdpowiedzUsuń