Zapraszam do kolejnego odcinka rewolucji na talerzu!
REWOLUCJA NA TALERZU - RYBY
- odcinek online -
REWOLUCJA NA TALERZU - PRZEPISY:
PSTRĄG W CAŁOŚCI
2 nieduże pstrągi
1 bulwa kopru włoskiego
2 marchewki
2 łodyga selera
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
6 gałązek bazylii
2 cytryny
1 cm imbiru
100 ml białego wina
sól, pieprz
Pstrągi dokładnie umyć i osuszyć. Posolić, popieprzyć również w środku. Koper włoski pokroić w piórka. Cebulę pokroić w pół-talarki. Marchewkę i selera pokroić w długie paski. Cytryny pokroić w plastry, posiekać imbir. Pokrojone warzywa i cytrynę podzielić na sześć porcji. Na sporym kawałku folii aluminiowej ułożyć jedną porcję warzyw i cytryny oraz trochę natki pietruszki i gałązkę bazylii. Na to położyć jedną rybę. Do środka ryby włożyć połowę posiekanego imbiru, drugą porcję warzyw, cytryny, pietruszki i bazylii. Na sam wierzch ryby położyć trzecią porcję warzyw, cytryny i ziół. Uformować folie do pieczenia tak, aby by powstał kształt miseczki i polać rybę 50 ml białego wina. Dokładnie i szczelnie owinąć folią rybę. Tak samo postąpić z drugą rybą. Piec w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez 25 min.
Tradycyjna porcja ryby ma 915 kcal, nasza wersja 471 kcal.
PULPECIKI RYBNE W SOSIE KOLENDROWO-MIĘTOWYM
pulpeciki:
250g filetu z halibuta
2 ubite białka
1 łyżeczka nasion kolendry
skórka z 1 cytryny
2 garści liści kolendry
1/4 litra bulionu rybnego
sól, pieprz
sos:
1 mały jogurt
1 garść listków kolendry
1 garść listków mięty
szczypta chilli
sól, pieprz
Rybę zmielić albo bardzo drobno posiekać. Ubić pianę z białek. Ziarna kolendry utrzeć w moździerzu. Listki kolendry drobno posiekać. Do ryby dodać ziarna i listki kolendry, starta skórkę z cytryny, sól i pieprz. Całość delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek. Na łyżce formować niewielkie pulpeciki i gotować na parze z bulionu rybnego przez ok. 5 min. Jogurt zmieszać z posiekaną kolendrą i miętą, dodać chilli, sól i pieprz. Rybne pulpeciki podawać polane sosem z brązowym ryżem.
Tradycyjna porcja ryby 915 kcal, nasza wersja 300 kcal.
DORSZ Z RATATOUILLE
2 małe filety z dorsza ze skórą
1 marchewka
½ papryki czerwonej
½ czerwonej cebuli
½ cukinii
1 pomidor
2 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
12 plastrów suszonego jabłka
1 cytryna
sól, pieprz.
Warzywa pokroić w bardzo drobną kostkę. Rozgrzać w garnku oliwę. Na oliwę wrzucić marchewkę, po kilku minutach wrzucić paprykę, po kilku cebulę, cukinie i czosnek. Posolić, popieprzyć i dodać listki tymianku. Całości dusić ok.10 min jak warzywa zmiękną dodać pokrojonego pomidora. Dusić 5 min. Zdjąć z gazu. Na blasze do pieczenia ułożyć papier do pieczenia. Układać po 3 plastry jabłka na zakładkę. Filety z dorsza przekroić wzdłuż. Posolić i popieprzyć. Plastry ryby zwinąć w rulonik i ułożyć na jabłkach. Do środka włożyć warzywne ratatouille. Skropić cytryną. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Przed podaniem delikatnie skropić jeszcze raz cytryną.
Tradycyjna porcja ryby ma 915 kcal, nasza wersja 378 kcal.
źródło
Dieta rybna? Dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania rybne, niestety ostatnio ceny za popularna gatunki ryb potrafią zwalić z nóg.
OdpowiedzUsuń